INTRESS, Fundació Àuria Privada i Fundació Iris

Bona nit, la sessió d’avui s’ha focalitzat amb el torn de presentacions dels alumnes, concretament de tres, exposant una breu descripció de l’entitat i alguns punts forts de l’entrevista a la treballadora social que hi realitzava la seva tasca. Trobem doncs, INTRESS  (Institut de Treball i Serveis Socials), la Fundació Àuria Privada i la Fundació Iris.

Resultat d'imatges de intressLa primera exposició l’ha realitzat la Catarina,  la qual ha dut a terme una entrevista a  Encarna Martín, treballadora social que treballa de professora associada a la Universitat de Lleida, i en aquest cas a l’entitat INTRESS (Institut de Treball i Serveis Socials), sense ànim de lucre per a persones en risc d’exclusió social.

Objectiu principal de la qual es regeix en la lluita dels drets de les persones més desfavorides.

Encarna, la treballadora social entrevistada, desenvolupa la seva tasca en el Servei d’adopcions i l’acompanyament dels nens en el procés d’adopció, en el territori de Lleida, sota les següents funcions:

  •  Preparació i valoració dels sol·licitants d’adopció d’un nen tutelat per la Generalitat de Catalunya.
  • Servei de seguiment dels menors i adolescents que es troben sota la mesura d’acolliment familiar preadoptiu.
  • Directora.

Personalment, el que m’ha sorprès més d’aquesta entitat social ha estat el nivell d’acollida dels projectes, ja que abasta el territori de Catalunya, la Comunitat de Madrid, Extremadura, les Illes Balears i Colòmbia. A més que es tracti d’un servei 100% subvencionat, gràcies a un conveni amb la Generalitat, ja que no en resulta a concurs cap altra entitat que ofereixi aquests tipus de serveis, sorprenent-me gratament la quantitat de serveis que s’hi ofereixen.

Per altra banda, pel que fa al nivell de presentació, m’ha agradat que en la seva exposició ens mostrés la visió de Susana Jacinto, una treballadora social portuguesa, de la qual entrevistà en el seu país d’origen per un altre projecte en la seva universitat natal, comparant la visió d’ambdues treballadores socials respecte al voluntariat. Més tard, ens ha explicat els desafiaments que es presenten en el Tercer Sector i en l’àmbit del Treball Social.

Catarina, també ens ha explicat les dificultats que se li han presentat a l’hora de l’entrevista, com ara dir paraules que no se li acudien a l’entrevistada per completar la seva idea formulada, el fet de no tenir molt present l’escolta activa, haver fet una entrevista com una conversa pel fet d’haver-se saltat el guió plantejat… En definitiva, una falta de coneixement tècnic i pràctic. Davant aquestes afirmacions, m’agradaria recalcar el seu entusiasme, motivació i esforç personal que suposa realitzar un treball escrit i una exposició oral en castellà, una llengua que no li resulta pròpia, ja que és estudiant del programa Erasmus, provinent de Portugal, de manera que, per mi, és d’admirar. Amb això vull dir que està bé tenir presents els errors, per petits que siguin, però també s’han de tenir al cap les petites victòries personals que cada dia ens fan més grans.

Resultat d'imatges de fundacio auria privadaEn segon lloc, l’Ana ens ha presentat la Fundació Àuria Privada, d’Igualada, la qual disposa de la funció d’integració al col·lectiu de persones amb malalties mentals, pretenent empoderar-les lo suficient perquè puguin ser autònoms, no dependents.

La fundació sorgí per iniciativa ciutadana, ja es remunta en l’activitat d’un grup de pares amb fills que presentaven malalties de tipologia mental van decidir muntar l’escola àuria, ara ja fa 40 anys, amb l’objectiu que els seus fills es sentissin inclosos dins de la societat. D’aquí en sorgí el taller àuria, un centre treball on major part de la plantilla són malalts mentals, principalment amb Síndrome de Down.

Segons l’Ana, la FAP treballa de forma molt individualitzada en els usuaris de discapacitat mental però amb una finalitat col·lectiva, la inclusió i l’atenció dels seus integrants i familiars, en la que es fomenta una normalització vers el tracte i una molt bona inclusió, ja que la fundació presenta una política i organització inclusiva.

Pel que fa a l’entrevista la realitzà al Pau Guilera, treballador social de la FAP, del qui la conferenciant ens esmenta que l’entrevista ha estat crítica, ja que s’han tractat temes com ara la crisi que pateix l’estat benestar, les subvencions, la llei de dependència, la poca valoració social de les empreses del tercer sector, l’individualisme social, el treball social com a element de canvi fonamental, la crítica del funcionament del servei vs els diners, etc.

De la seva presentació, m’agradaria destacar la seva capacitat reflexiva i pacient, ja que durant l’exposició s’han realitzat nombroses intervencions que han entrat en debat, com ara els temes de la inclusió, la normalització, la presència del neoliberalisme, l’origen de l’Estat del Benestar en comparació amb el model actual, la participació ciutadana… A més de destacar que la fundació ha realitzat una inversió econòmica important en l’àmbit terapèutic amb elements corporatius innovadors en referència a l’estimulació sensorial, aspecte que em sembla molt interessant, ja que dóna lloc a la incorporació de metodologies alternatives i es potencia la motivació de les persones afectades vers la teràpia.

Resultat d'imatges de fundacio  irisPer concloure la roda de presentacions, la Paola ens ha exposat la Fundació Iris, destinada a les persones amb discapacitat intel·lectual, també fundada amb motiu de participació ciutadana, per un impuls dels pares de nens amb discapacitat psíquica en el municipi de Sant Vicenç dels Horts, al Baix Llobregat, coordinada amb la Generalitat i l’ajuntament.

La conferenciant ens explica que l’elecció d’aquesta entitat fou vers la seva col·laboració de fa uns anys com a voluntària al centre especial de treball, concretament en l’àmbit de la manipulació. A més, el seu germà hi treballa. També, ens ha parlat de que aquest centre especial de treball està regulat com un altre treball, l’única diferència és l’oferta de jubilació als 55 anys d’edat i el cobrament del salari mínim interprofessional, sense la possibilitat de rebre cap subsidi d’invalidesa o incapacitació, ja que en teoria disposen de la capacitat per treballar.

La Fundació Iris, disposa d’una sèrie d’àrees de treball, com són l’escola, el taller, amb el centre ocupacional i el centre especial de treball, i el centre d’oci i residencia, segons l’edat i el grau de discapacitat de l’usuari. Per altra banda, cal destacar que el seu funcionament es basa amb subvencions, en la que exposa que el boom immobiliari va fer que l’ajuntament li cedís un espai per construir una residència pel col·lectiu, en el cas que els seus pares es morissin o no es trobessin en una situació favorable com per atendre’ls… de manera que aprofitant l’auge econòmic es va iniciar el projecte de construcció d’una residència, paralitzada i estancada per la crisi econòmica que continua en l’actualitat.

Pel que fa a les funcions de l’entrevistada, Rut Salas, exerceix com a treballadora social des de fa 12 anys, 7 dels quals en resulta partícip en la Fundació Iris, col·laborant pràcticament en totes les àrees, excepte en l’àmbit educatiu, ja que vers el creixement d’integrants, el servei s’ha derivat al Departament d’Ensenyament de la Generalitat. Restant-ne com a funció principal la del suport familiar, tant burocràtic com emocional, en la que s’encarrega de la dinamització de grups, de la coordinació i reunions de l’equip multidisciplinari, a més de l’assessorament per l’emancipació d’alguns usuaris.

Paola, ha pogut bestraure una sèrie de consells de la professional, com el fet de no perdre l’esperança en el futur negre que presenta tant l’àmbit del Tercer Sector com el del Treball Social.

A més fa esment que “no s’hauria de perdre el nivell d’humanitat, ja que si estem fent aquest grau és perquè tenim certa sensibilitat… de manera que, encara que sigui difícil, no s’ha de perdre l’esperança i aquesta sensibilitat” (Paola, segons les reflexions de Rut Salas).

Per tant, la cooperació, la paciència i la proactivitat són elements clau que fan del treball social una professió de qualitat.

Finalment, la sessió ha finalitzat amb una foto de grup que visualitzareu molt aviat!

 

 

 

 

2 comentarios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s