Tercer Sector Cultural i Dimonis.

En l’entrada d’avui, us convido a descobrir un altre àmbit on es desenvolupa el “Tercer Sector”, ja que fins ara hem parlat de tots aquells moviments i entitats involucrats en l’acció social, com ara aquelles que promouen serveis relacionats amb la intervenció, inserció i inclusió de col·lectius discriminats des d’una perspectiva no lucrativa.

Parlem, doncs, del “Tercer Sector Cultural”, on es contemplen totes aquelles accions entrellaçades amb els valors, normes i béns materials que caracteritzen l’ésser humà, englobant les arrels historicosocials que conformen l’organització de la pròpia societat (tradicions, creences, pràctiques, conductes, etc.).

Arribats en aquest punt, us parlaré d’una associació diferent de les que hem tractat prèviament, que en aquest cas és “Escarrufaverros” (Dimonis de Campanet).

El municipi de Campanet

Campanet és una vila i municipi de la comunitat mallorquina del Raiguer, situada al peu de la Serra de Tramuntana, el qual compta amb una superfície de 35,70 km² i al voltant d’uns 3000 habitants. Confrontant els municipis de Pollença, Sa Pobla, Búger, Selva i Escorca. El qual inclou llocs emblemàtics com la “Plaça Major”, “Ses Fonts Ufanes”, el “Torrent de Sant Miquel”, l’Ermita de Sant Miquel, “Ses Coves de Campanet”, el llogaret d’Ullaró, etc.

 

 

Els Escarrufaverros

Logo Escarrufaverros
Logotip dels Escarrufaverros

 

portada03

Una entitat sense ànim de lucre sorgida de forma oficial l’any 2013 a partir de la participació i implicació social i ciutadana d’una sèrie de persones que pretenien consolidar un clima de germanor entre els habitants del poble mallorquí de Campanet, a través de l’aportació del seu granet de sorra en l’associació de diables.

964932_183785868443946_1133142398_o
Els Escarrufaverros a la Fira de Maig de Campanet (2013). Font: Elionor Pons.

Tal i com hem esmentat, el seu primer acte es va iniciar l’any 2013 en la “Fira de Maig” del poble campaneter, a través d’un “cercavila”, el qual consistia a realitzar un petit recorregut per la zona de la Plaça Major de poble, passejant entremig de les paradetes, acte que també es coneix com a “passa carrers”.

En aquell moment el grup de diables era força reduït, ja que solament incloïa els fundadors, a més també comptaven amb la bèstia de foc que representa els diables en les seves actuacions, especialment en els correfocs, “Es Cabrot”.

Tot i que des del 2017 compten amb un grup força nombrós de diables infantils, els anomenats “Escarrufons”, els quals tenen com a mascotes una parella de porquets, en Caliu i na Sutja, fent referència al foc.

De manera la seva primera sortida i posada en acció, va ser clau per la captació de socis, membres, col·laboradors i interessats a recuperar les tradicions catalanes i mallorquines que s’interrelacionen amb els dimonis, el foc i la cultura popular.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

En aquest cas, especialment, voldria destacar la reflexió historicosocial que s’amaga rere la fundació, ja que la història que s’hi emmarca es basa en el fet que els Escarrufaverros provenen de les Fonts Ufanes de Campanet, situades al “Pla d’es Tel”, un lloc natural emblemàtic del municipi, sent despertats pels campaneters i campaneteres. De manera que aquesta ubicació rodejada d’alzines, pedres i aigua, resta característica de la vestimenta dels dimonis.

D’altra banda, també cal fer un incís en la forma que es presenten tant els diables com la bèstia perquè ambdós simulen les restes òssies de dos éssers. En el primer cas d’éssers fantàstics mentre que la bèstia es tracta d’un Myotragus balearicus, una espècie de cabreta extinta en els territoris balears de Mallorca, Menorca, Cabrera i Sa Dragonera; on se’n trobaren restes a “Ses Coves de Campanet”, una zona molt propera de les fonts esmentades.

Així, encara que sembli que solament es tracti d’un grup de dimonis, l’agrupació és molt més complexa, ja que tot i oferir aquesta participació cultural, arrelant la cultura popular i la defensa per la llengua materna, la catalana, també inclou moviments relacionats amb l’acció social, propis del “Tercer Sector Social”; com ara la col·laboració amb altres entitats i institucions relacionades amb la infància, joventut i vellesa.

Personalment i deixant el marge que formo part de la colla esmentada, penso que es tracta d’una iniciativa social a hores d’ara essencial en el desenvolupament de la participació ciutadana del municipi pel fet que abasta tant l’àmbit cultural com el social, promovent valors com la defensa de la llengua catalana, la conservació de tradicions, la inclusió social i la cooperació.

 

Enllaços d’interès:

Facebook: Escarrufaverros, Dimonis de Campanet.

Instagram: @escarrufaverros

foto de Escarrufaverros, dimonis de Campanet.

Petita ressenya de la televisió autonòmica de les Illes Balears (IB3 TV) sobre la 5a trobada de bèsties de foc, realitzada a la Fira de Maig de Campanet, el passat diumenge 13 de maig de 2018, amb motiu de celebració del 5è aniversari de la colla de diables.

A més, també teniu el bloc de la colla que roman desactualitzat des de la seva fundació però hi trobareu una mica d’història: “Escarrufaverros“.

 

 

 

 

 

 

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s