S’aprova la llei del Tercer Sector Balear

Bones a tots, avui us escric aquesta entrada perquè hi ha novetats en matèria del Tercer Sector a les Illes Balears!

Tal com vaig comentar en una publicació anterior, respecte a la proposta de llei del Tercer Sector d’Acció Social de les Illes Balears, el passat dimarts 15 de maig es va aprovar la llei al Ple del Parlament de les Illes Balears, comptant amb la col·laboració i el consens de diverses entitats socials de la Comunitat Autònoma. (Europa Press, 2018).

depositphotos_27611557-stock-photo-tick-or-check-sign-showing

Segons el diari Última Hora (2018) la present legislació pretén regular l’activitat de 70 entitats balears que atenen a unes 20.000 persones (vegeu aquí la proposta). La qual compta amb quatre capítols, on s’exposen 23 articles, juntament amb dues disposicions addicionals. Una proposta de llei que, com he esmentat abans, ha comptat amb la participació d’una sèrie d’entitats socials balears a l’hora de la seva elaboració, cooperant amb el Govern per oferir una visió més àmplia a través dels ulls dels especialistes en la matèria. De manera que la llei postula el dret de participació de les entitats socials en el disseny de qualsevol servei social que pugui afectar en el seu àmbit professional, a més de contemplar el registre d’entitats socials del territori balear.

Tal com esmenta Diariolaley (2018), el present marc legal té la finalitat de regular “la relació de les administracions competents i les entitats del Tercer Sector Social en la provisió i el finançament dels serveis de responsabilitat pública i interès general per part de les esmentades entitats, impulsant la cooperació i la col·laboració de les organitzacions entre sí i amb el sector públic, les empreses i altres agents socials, i promou la seva contribució i interlocució amb l’administració, en l’àmbit de la intervenció social i en les polítiques i els sistemes de responsabilitat pública relacionades amb aquest àmbit”.

A més, també menciona que els seus principis es basen en la participació social, solidaritat i justícia, responsabilitat pública i corresponsabilitat en la inclusió social, diàleg civil i democràcia participativa, cooperació entre el sector públic i les organitzacions del Tercer Sector, transversalitat de les actuacions orientades a la inclusió social i responsabilitat social corporativa (Vegeu més aquí).

D’altra banda, el Parlament de les Illes Balears, manifestava en la seva secció de notícies en l’exposició de motius de la llei, que el Tercer Sector Social “ha esdevingut una part molt important de la nostra societat. El seu conjunt de xarxes d’entitats formen un extens mosaic de solidaritat i de compromís, així com una estructura de serveis públics excel·lents dels quals en són beneficiaris els usuaris, les seves famílies, l’administració pública i tota la societat“.

A més d’exposar superficialment en que consisteix:

La llei compta amb 23 articles i una Disposició Addicional. Dividida en 4 capítols, en el Capítol I preveu establir una definició clara del concepte d’Entitat del Tercer Sector Social. Al Capítol II es defineix l’estatut que aquestes entitats tindran en el procés de diàleg ciutadà per dissenyar i avaluar les polítiques socials dirigides als col·lectius que defensen. Al Capítol III es defineixen les diferents possibilitats de col·laboració en el sistema balear de serveis socials, i finalment el Capítol IV preveu l’elaboració d’una Estratègia de Promoció del Tercer Sector Social de les Illes Balears.

De manera que podem considerar que la iniciativa del Govern, presentada conjuntament pels diputats Jaume Garau (Socialista), Sandra Fernández (Popular), Marta Maicas (Podem), Agustina Vilaret (MÉS per Mallorca), Josep Castells (MÉS per Menorca), Maria Antònia Sureda (El Pi) i Xelo Huertas (Mixt); aprovada per assentiment de tots els grups polítics, ha estat un gran avenç quant al reconeixement social de l’activitat que desenvolupen les entitats del Tercer Sector Social de la Comunitat Autònoma Balear. D’altra banda, també convé assenyalar el fet que hagin comptat amb el suport de les entitats mencionades per poder dur a terme el disseny de la llei, des del meu punt de vista, ha estat una molt bona elecció, ja que són les persones que conviuen diàriament i treballen de primera mà amb els col·lectius socials més vulnerables per resoldre la problemàtica que planteja el risc d’exclusió social.

Resultado de imagen de aplauso png

Enllaços d’interès:

Un comentario

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s