Fundació Arrels Sant Ignasi, Fundació Amics de la Gent Gran, el Servei de Suport al Dol de Ponent i l’Associació Antisida de Lleida.

La sessió d’avui ha donat peu a la continuació de les sessions anteriors (dotzena i tretzena sessió), en la que s’han exposat a l’aula els projectes individuals, referents a l’entrevista d’un professional en treball social que treballi en una entitat social del Tercer Sector.

Entre les presentacions, hi trobem la Fundació Arrels Sant Ignasi , amb el servei d’aliments de «La Botigueta» i el programa d’unitat depenent), la Fundació Amics de la Gent Gran, el Servei de Suport al Dol de Ponent i l’Associació Antisida de Lleida.

Resultat d'imatges de presentacion  png

La Fundació Arrels Sant Ignasi

Imatge relacionada

 

Aquesta entitat social local, ha tornat a ser exposada per dos companys més, ja que es tracta d’una fundació que ofereix una àmplia gamma de serveis vers el col·lectiu dels “sense llar”.

Per una banda, el Joan, ens ha parlat sobre el servei d’aliments de «La Botigueta«, el qual proporciona aliments a persones i famílies en situació de necessitat i precarietat, a més d’oferir altres serveis com assessorament, orientació, derivació, conscienciació i sensibilització, etc. Regint-se sota el treball en xarxa amb altres entitats socials i parròquies.

Pel que fa a la professional, esmenta que s’hauria de reconfigurar la percepció del Tercer Sector Social, ja que l’Administració Pública hauria d’oferir els serveis que ofereixen les entitats socials, però com que la pròpia Administració no disposa dels recursos econòmics suficients com a conseqüència de les seves polítiques socials i, per tant, afecten els Serveis Socials, els quals són de responsabilitat pública.

Mentre que el programa d’unitat depenent, ha estat presentat per la Meritxell, el qual es basa en l’acolliment de dones que viuen en situació de privació de llibertat (règim obert) en un pis d’inserció, a les quals se li ofereix un suport bàsic per al seu creixement personal, a més de potenciar la inclusió socio-laboral.

De manera que aquest programa acull a  dones que compleixen una pena penitenciaria, perfil de les quals solen ser dones que es troben en un 3r grau penitenciari (nivell intel·lectual alt sense problemes econòmics o dones estructurades en l’àmbit familiar), la gran majoria derivades del Centre Penitenciari de Ponent de Lleida, etc. Presentant com a problemàtiques principals els infants, les addicions, la discapacitat i la justícia.

Una cosa que m’ha sorprès és el fet que no disposin de voluntaris en aquest camp, tot i que s’estan estudiant el cas perquè es puguin incorporar, concretament en l’acompanyament durant les nits, comptant amb la presència professional del vetllador.

Pel que fa  a la treballadora social entrevistada, té com a funcions elementals la coordinació de l’equip educatiu i tècnic; les comunicacions amb el centre penitenciari, centre obert, entitats, tràmits burocràtics, activitats…. el seguiment individual de l’usuari, etc.

En referència a l’entrevista, la professional destaca les habilitats que es requereixen per ser un bon treballador social, com l’escolta activa, la motivació, saber marcar límits, el treball en equip, la capacitat de crear vincles per tenir una bona relació d’ajuda, etc. A més de destacar la importància del voluntariat, especialment en l’entitat social en la qual participa, afegint que les funcions que estan assolint les diferents entitats socials que conformen el Tercer Sector Social haurien de ser assolides per l’Administració Pública, però com que no és el cas, el Tercer Sector es veu obligat a cobrir els buits que presenta el sistema, ja que ofereix els serveis que demanda i necessita la societat.

 

La Fundació Amics de la Gent Gran

Resultat d'imatges de amics de la gent gran   png

Aquesta fundació ha estat presentada per l’Esteve, la qual té com a funció principal treballar per millorar la qualitat de vida de les persones adultes perquè no es sentin ni estiguin soles.

Pel que fa a la treballadora social entrevistada, es tractava de la responsable de la Delegació de Lleida i Saragossa, la qual presenta com a funcions la coordinació amb altres entitats, la detecció de situacions de soledat en les persones grans, l’roganització dels voluntaris, la coordinació de les visites, etc. la qual manifesta que està molt contenta amb la seva tasca.

A més a més, la professional destaca que els voluntaris reben i donen, però donen molt més coses de les que segurament imaginaven. Afegint que no hi ha un prototip de voluntari ideal, sinó que tots són ben rebuts i que segons el perfil el deriven en un camp ajustat als seus interessos i coneixements, tot i que es necessari que realitzin cursos de formació, a part de disposar de bona fe.

D’altra banda, posa èmfasi al fet de disposar d’una bona xarxa de treball, a més de comptar amb un bon funcionament de la pròpia organització per garantir-ne el funcionament, ja que el Tercer Sector Social és necessari per poder garantir uns mínims en persones que ho necessiten.

 

El Servei de Suport al Dol de Ponent

Resultat d'imatges de servei de suport al dol de ponent

El present Servei d’acompanyament i suport psicològic en el procés del dol, ha estat presentat per mi mateixa, entrevistant a la presidenta de l’entitat social, Gemma Asensio, la qual és treballadora social però no exerceix en l’entitat.

Si voleu llegir més sobre el tema, ho podeu visualitzar en el meu treball, concretament en «Treball Individual TSAS«.

 

L’Associació Antisida de Lleida

Resultat d'imatges de antisida lleida png

Pel que fa a l’associació Antisida, ha estat presentada per la Paula, la qual va realitzar les seves pràctiques acadèmiques en l’entitat social i actualment hi continua com a voluntària, realitzant el projecte que creà durant les pràctiques en matèria de les TIC (Tecnologies de la Informació i de la Comunicació).

Paula esmenta que no necessàriament s’ha de patir VIH per participar en l’organització però sí s’hi ha d’establir una relació, ja sigui perquè hi tens un familiar o un amic.

Pel que fa a la treballadora social entrevistada, presenta com a funcions principals la primera acollida als usuaris (cites, seguiment, acompanyament, orientar, informar, potenciar capacitat i empoderar als usuaris), realitzar visites a domicili, proporcionar ajuts econòmics puntuals, configurar la sol·licitud dels tràmits burocràtics… A més de ser la directora i treballadora social al pis d’acollida de l’associació.

En matèria de crítica, la professional es queixa que tot i que les funcions que desenvolupa són pròpies de la seva professió, és massa feina per a gestionar-la una sola persona.

D’altra banda, també destaca la importància d’una bona coordinació i comunicació, juntament amb el fet que és necessari que el voluntariat entengui la filosofia de l’entitat, sentint-se lliure i a gust amb la tasca encomanda, ja que arriben a establir vincles molt més propers amb els usuaris que els mateixos professionals.

A més, afegeix que l’aportació de fons privats els possibilita tots aquells aspectes que l’Administració Pública no li permet en matèria de resolució de demandes. Esmentant com a consells la necessitat d’exercir un reciclatge professional i la cura emocional per poder portar una intervenció més òptima i funcional.

 

 

 

 

 

 

 

Deja un comentario